Ar žinote, kad butelis mineralinio vandens gali kainuoti 2000 dolerių? O kilogramas bulvių – 500 eurų? Net turtuoliai negali sau leisti kasdien maitintis pačiais brangiausiais pasaulyje produktais. Kiek gi atsieitų tikrai prašmatni vakarienė?
Užkandis
Brangiausi pasaulyje, vadinamieji deimantiniai ikrai, gaunami iš didžiųjų eršketų albinosų, pardavinėjami gryno aukso dėžutėse. Šviesios spalvos ikrų kilogramo kaina – apie 20 000 eurų, taigi nesunku suskaičiuoti, kiek kainuoja 100 g indelis. Žinoma, prekybos centre tokių ikrų nerasite – milijonierių užsakymu jie eksportuojami iš Irano, ir jų reikia laukti eilėje kaip „Birkin“ rankinės – kokius penkerius metus.
Brangiausias pasaulyje sumuštinis vadinamas „platininiu fon Eseno klubo sumuštiniu“ (von Essen Platinum Club Sandwich). Už 250 dolerių jo galima paragauti „Von Essen“ tinklo viešbučiuose. Kulinarijos stebuklo ingredientai – Iberijos kumpis, Breso vištiena (ypatingai penėtų prancūziškų vištų mėsa), baltieji trumai, putpelių kiaušiniai, džiovinti itališki pomidorai ir su specialiu raugu kepta duona.
Karštieji patiekalai
Palyginti su deimantiniais ikrais, marmurinė jautiena iš Japonijos – sąlygiškai prieinamas produktas, kainuoja „vos“ 400-500 eurų už kilogramą, o jos australiškas analogas yra šiek tiek brangesnis. Japoniškų ir australiškų gaminių kainų skirtumą lemia karvių priežiūra. Tekančios Saulės šalyje į veršiukų racioną įtraukiamas alus, o Australijos gurmanai karvėms siūlo brangų raudonąjį vyną. Prie marmurinės mėsos kepsnio puikiai tiks jūros bulvių garnyras, atvežamas iš Prancūzijos Nuarmutjė salos. Brangiausios rūšies bulves „La Bonnotte“ valstiečiai augina Atlanto vandenyne. Tokios bulvės tręšiamos jūros dumbliais ir kasamos rankomis, kad nebūtų sužaloti švelnūs gumbai. Per metus išauginama 100 tonų bulvių, kurias superka brangiausi pasaulio restoranai ir viešbučiai. Už sūrokas, citrinomis kvepiančias jūros bulves tenka pakloti apie 500 eurų. Už kilogramą!
Italijoje turtingiems gurmanams siūloma Liudviko XIII pica už 10 000 eurų, kurią virtuvės šefas gamina klientui matant. Brangiausios pasaulyje picos sudėtinės dalys – buivolių pieno mocarelos sūris, trijų rūšių ikrai, raudonieji langustai, tigrinės ir karališkosios krevetės ir omarai. Net sūdoma ši pica ne paprasta druska, o australiška rausvąja „Murray River“.
Niujorko viešbutyje „Le Parker Meridien“ galima suvalgyti brangiausią pasaulyje omletą už pusantro tūkstančio dolerių. Be kiaušinių, omleto sudėtinė dalis yra omarai. Gaminys patiekiamas ant keptų bulvių pagrindo, o puošiamas dešimčia uncijų žvaigždėtojo eršketo ikrų.
Pagardai
Suprantama, tokio rafinuoto maisto neleistina gadinti paprasta valgomąja druska. Kur kas naudingesnė ir skanesnė rečiausia pasaulyje Japonijos jūros druska „Amabito No Moshio“. Gurmanui ji atsieina apie 100 dolerių už kg, nes yra sunkiai išgaunama ir garinama pagal ypatingą technologiją.
Brangiausias iš prieskonių – šafranas. Tikrojo šafrano (tai vilkdalgių šeimos augalo kroko purkos) kilogramas kainuoja ne mažiau kaip 5000 dolerių. Suprantama, purkos renkamos rankomis, ir norint sudžiovinti kilogramą, reikia surinkti apie pusę milijono purkų.
Desertas
„Chocopologie by Knipschildt“ – brangiausias pasaulyje šokoladas. Delikatesas gaminamas JAV, kilogramas šio skanėsto kainuoja apie 5500 dolerių. Kadangi skanumynas gaminamas iš brangių sudėtinių dalių ir į jį nededama konservantų, jo tinkamumo laikas – vos kelios valandos. Toks šokoladas buvo patiektas per Donaldo Trampo (Donald Trump) dukters Ivankos vestuves.
Brangiausias pasaulyje desertas gaminamas Niujorko restorane „Serendipity 3“. Grietininiai ledai iš 25 rūšių kakavos puošiami plakta grietinėle, gabalėliais valgomo aukso, taip pat mažyčiu firmos „Knipschildt Chocolatier“ šokoladuku „La Madeline au Truffle“, o patiekiami paauksuotoje taurėje, inkrustuotoje deimantais. Valgomi auksiniu šaukšteliu, taip pat puoštu deimantais. Kainuoja ši prabanga 30 000 dolerių. Apie pageidavimą suvalgyti šio deserto būtina įspėti iš anksto. Beje, tuščią indą klientas, jei nori, gali išsinešti atminimui.
Šlakelis vandens
Brangiausias pasaulyje geriamasis vanduo vadinasi „Kona Nigari“. Švarus vandenyno vanduo gerina virškinimą, tonizuoja odą ir net mažina stresą. Išgauti jį nėra paprasta – tokių naudingų savybių „Kona Nigari“ įgauna vandenyno dugne netoli Havajų. Jo negalima gerti gryno, būtina praskiesti paprastu vandeniu, taigi „Kona Nigari“ yra greičiau vandens koncentratas. Jo penkių litrų butelis kainuoja daugiau kaip 2000 dolerių. „Auksinio“ vandens gamintojai tvirtina, kad jis jaunina geriau už visas plastines operacijas, tačiau per dieną jo reikia išgerti ne mažiau kaip pustrečio litro. Štai ir paskaičiuokite, kiek per metus reikia išleisti tokiam mineraliniam vandeniui. Išties, plastinės operacijos atsieis gerokai pigiau.
Kavos, arbatos?
Viso pasaulio gurmanai jau ragavo „Kopi Luwak“ – ypatingos ir itin brangios rūšies kavos, kuri gaminama Sumatros saloje visiškai natūraliu, bet kartu labai egzotišku būdu. Maži žvėriukai civetos ėda kavos pupeles, o darbštūs indoneziečiai renka jų gyvybinės veiklos atliekas ir išplauna nesuvirškintas pupeles. Jas išdžiovinus ir paskrudinus gaunama kava, kainuojanti ne mažiau kaip 300 dolerių už kilogramą – tokia jos kaina Europoje ir JAV. Ji pasižymi atpažįstamu ir ryškiu nugos, medaus ir sviesto aromatu. Beje, Balio salos ūkiuose 100 g šios kavos kainuoja ne taip jau ir daug – apie 10 dolerių.
Arbatos mėgėjams išleisti pinigus mėgstamam gėrimui yra sudėtingiau – brangiausia pasaulyje arbata „Dachunpao“ („Didelis raudonas chalatas“) jau nebegaminama. Nuo unikalių 350 metų amžiaus arbatkrūmių, augančių prie Tiansinio vienuolyno, surinktas paskutinis derlius buvo perduotas į Kinijos arbatos muziejų, o dabartinio analogo su senoviniu gėrimu nėra ko nė lyginti. Dabar viena iš brangiausių arbatų pasaulyje – imperatoriškoji „Yellow Gold Tea Buds“, kuri kartą per metus auksinėmis žirklėmis kerpama ant vieno Singapūro kalno, o paskui sumaišoma su aukso kruopelytėmis. Arbatos kaina – 2000 dolerių už kilogramą.
Ko nors stipresnio?
Tokijo „Ritz Carlton“ viešbutyje patiekiamas brangiausias alkoholinis kokteilis „Diamonds are Forever“. Jis gaminamas iš paprasto martinio, tačiau alyvuogę jame pakeičia 1,6 karato briliantas. Kokteilio taurės kaina – 11 tūkst. eurų. Labai turtingiems alaus mėgėjams siūlomas belgiškas šedevras „Vielle Bon Secours“, kurio 0,33 l buteliukas kainuoja tūkstantį eurų.
Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Julius/Brigita“
Idomus straipsnis.